Concrete doelen vormen de operationalisering van het hoofddoel. Het zijn de kleine onderdelen die samen het hoofddoel helpen realiseren.
Er zijn vier werkwijzen om je hoofddoel in concrete doelen te vertalen.
Tijd
Je kan je hoofddoel operationaliseren in een termijn of in de tijd. Het gaat dan om een soort van stappenplan voor de verwezenlijking van het hoofddoel van het project. Je maakt een opsplitsing van de gewenste resultaten in kortere termijnen binnen de gehele projectduur.
Ruimtelijk
Een tweede mogelijkheid is de operationalisering op niveau of locatie. De operationele doelen worden een overzicht van de resultaten die bijvoorbeeld elke afdeling/elk team/elk lokaal niveau binnen de organisatie moet realiseren.
Thema of (sub)doelgroep
Je kan ook operationaliseren door het hoofddoel te ‘verdelen’ over concrete subdoelgroepen of bepaalde onderwerpen.
Zoekvelden
Een vierde mogelijkheid is de operationalisering via zoekvelden. Dit is de meest indirecte methode omdat ze minder rechtstreeks de verwezenlijking van het hoofddoel aantoont. Bij deze methode ga je op zoek naar de elementen die binnen de organisatie en het project van wezenlijk belang zijn om het gewenste resultaat te realiseren. Je zou ze de ‘kritieke succesfactoren’ van het project kunnen noemen.
Samengevat
Analyseer de formulering van het hoofddoel en probeer de onderliggende doelen voor de realisatie van je hoofddoel te vinden. Splits zo nodig op volgens tijdsbestek, spreiding, organisatie-onderdelen of realisatiefasen. De tabel met de confrontatie van sterktes-zwaktes-kansen-bedreigingen van een SWOT-analyse kan je inspireren om bepaalde operationele doelen te formuleren.
Samen met de SMART-techniek kan je het hoofddoel zo in concrete doelen opsplitsen.
Ga naar vorige OnderwerpNext Onderwerp